Haccın Fazileti ve Hükmü

By | 5 Haziran 2015

haccin-fazileti-ve-hukmuHaccın ferdi ve içtimai pek çok faydaları vardır. Başlıcaları şunlardır: Hac, ferdin günahlarının bağışlanmasını, kalbinin günahlardan arınmasını sağlar. Hazreti Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz bir hadislerinde: “Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa, annesinden doğduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.” buyurur. Bir diğer hadislerinde “Makbul haccın karşılığı cennetten başkası değildir.” “Umre de, diğer bir umre ile arasında işlenen günahları siler.” buyurur.

“Amellerin hangisi daha faziletlidir?” şeklindeki bir soruya Peygamber Efendimiz: “Allah’a ve Resulü’ne iman” şeklinde cevap vermiş, “Sonra hangisi?” diye sorulunca: “Allah yolunda cihat” buyurmuş, “Daha sonra hangisi?” denince, “Makbul hac” diye cevap vermiştir.

Hacceden mü’minlerin Allah katında değerleri çok yüksektir. Peygamber Efendimiz; “Haccedenler ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir, dua ederlerse Allah dualarını kabul eder, bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.” buyurarak bu gerçeği ifade etmektedir.

Bir başka hadislerinde de: “Hac ve Umre’yi ard arda yapınız. Çünkü hac ve umre, körüğün, demir, altın ve gümüşün pasınıgiderdiği gibi fakirliği (yapılacak ticaret sebebiyle) ve günahları yok eder.” buyurmak suretiyle haccın insanı günahlardan arındırmasıyla birlikte fakirlikten de kurtulmasına vesile olacağını müjdelemektedir.