Hac Ayakkabı Çeşitleri

By | 20 Ekim 2014

Hac ziyareti Müslümanlar açısından islamın şartlarından biri olduğu için en önemli seyahatlerden biridir. Hac ziyareti ibadetle geçen koşuşturmacası çok olan yoğun bir zaman dilimidir. Hac ibadeti yorucu bir ibadettir. Bu sebepten Hac ibadeti sırasında hacı adaylarının sağlıklı olmaları ve rahat olmaları çok önemlidir. Hac’da kullanılacak kıyafetlerimizde hem sağlığımızı hem de rahatımızı düşünülerek seçilmelidir.

Hacı kıyafetleri içinde ayakkabı seçimi çok önemlidir. Hac ibadeti devamlı ayakta koşuşturmalı olduğu için hac ayakkabı seçimi itina ile seçilmelidir.

Hac ayakkabı çeşitlerinin çokluğu bu önemli seçimi kolaylaştırmaktadır. Hac ayakkabı çeşitlerini açıklamalarıyla birlikte şöyle sıralayabiliriz;

Sandalet tarzı ayakkabılar ; arkadan açık ve sıkılığı ayarlanabilir, kemerli yazlık ayakkabı modelidir.Mekke sıcağında giyilmek için uygundur.

hac-ayakkabı-cesitleri

Ortapedik kapalı ayakkabı ; tamamen kapalı ayağı saran ayakkabı modelidir. Düz tabandır, kullanıldıkça ayağın şeklini alır ve ayağın rahat haraket etmesini sağlar. Yürürken ayaktan çıkmaz. Yumuşak deriden olan ayakkabılar seçilmeye dikkat edilmelidir.

hac-ayakkabı-cesitleri-

Spor ayakkabı; Yürüyüş ayakkabısı olarakta bilinir. Hira dağına çıkarken özellikle rahat haraket etmeyi sağlar.Hafifliği sayesinde ayağı yormaz. Bağcıklı olması sebebiyle ayaklar şişse bile sıkılığı ayarlanabilir.

hac-ayakkabı-cesitleri--

Terlik ; hac ibadeti sırasında sık abdest alınacağı ve camilere sık girilip çıkılacağı için ayağa rahat giyilip çıkarılan terlik tercih edilebilir. Ayrıca ayakları yorulunca şişenler içinde terlik daha kullanışlı olabilir. Terlik seçerkende ortapedik olmasına dikkat edilmelidir.

hac-ayakkabı-cesitleri----

Tavaf patiği ; Kabe’ye ayakkabı ile girmek yasak olduğu için Kabe’de tavaf patiği kullanılmaktadır.Tavaf patiği seçilirken ayak numarasına göre seçilmelidir ve altı kağuçuklu kaymayan tavaf patiği seçilmelidir.

hac-ayakkabı-cesitleri---