Gusl’ün Farzları Nelerdir?

By | 7 Temmuz 2015

guslun-farzlari-nelerdir   Guslün farzı üçtür:
1) Ağıza su vermek,
2) Buruna su vermek,
3) Vücudun tümünü yıkamak.
Ağıza ve buruna bolca su verilmelidir.
Vücudun; kulaklar ve göbek yeri de dahil tamamı, hiçbir kuruluk kalmamak üzere yıkanmalıdır. Suyun, saçların ve kaşların altındaki deriye geçmesi sağlanmalıdır. Saçların ve kaşların dipleri kuru kalırsa gusül tamamlanmış olmaz. Kadınların uzun olan saçlarının sarkan kısımlarının yıkanması şart değildir, önemli olan suyun, saç diplerine ulaşmasıdır.
Kapanmış olan küpe deliklerinin de -içinin ıslandığı kanaati hakim oluncaya kadar- yıkanması gerekir.
Tırnaklar arasında kalan kuru çamurların ve göz çapaklarının giderilmesi gerekir. Fakat, tırnaklar üzerinde bulunan kir, toprak, kına gusüle mani olmaz. Zira bunlar suyun alta geçmesine engel değildir. Suyun, alta geçmesine mani olan şeylerin temizlenmesi gerekir.
Dişlerin arasında, suyun geçmesine mani olacak nohut büyüklüğünde sert yemek artığı olmamalıdır. Vücudun hiçbir yerinde, suyun alta geçmesine mani olacak balık pulu, çiğnenip kurumuş ekmek parçası gibi şeyler olmamalıdır. Bu gibi şeyler, suyun alta geçmesine mani olduğundan gusül sahih olmaz.
Parmak aralarının, -pis olmasa da- avret yerlerinin yıkanması gerekir.
Guslettikten sonra ağzını veya burnunu yıkamadığını veya bedeninden herhangi bir yerin kuru kaldığını hatırlayan kimsenin, yeniden gusletmesi gerekmez; yalnızca yıkamadığı veya kuru kalan yeri yıkaması yeterlidir.
Gözlerin içini yıkamak gerekmediği gibi, göze çekilen sürmenin de yıkanması gerekmez. Önemli olan suyun kirpiklere ve göz pınarlarına ulaşmasıdır.