Göz Sürme

By | 21 Ekim 2014

goz-surme-Göz sürme çekmek süs olmanın dışında sünnet olduğunu bilerek yapıldığı takdirde insana sevap kazanmaya neden olacak bir eylemdir. Kadın erkek ayrımı yapmadan göz sürme çekmek tüm Müslümanlara tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v.) Efendimizin de sürme çektiği bir çok hadisle belirtilmiştir. Peygamber efendimiz gece yatmadan önce göz sürmesi çekermiş. Bu konuyla ilgili aktarılan hadisler şöyledir ;

“Resulullah (a.s.) her gece uyumadan önce gözlerine sürme çeker­di; her gözüne üç defa mil ile sürerdi.” Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

‘’Resûlüllah (a.s.) Efendimiz ‘in bir sürmedanlığı vardı, hemen her gece onunla üç defa şuna, üç defa da buna (sağ ve sol gözüne) sürme çekerdi.” İbn Abbas (r.a.)’dan rivayet edilmiştir.

Ayrıca Cuma günü de göze sürme çekmek için tavsiye edilen zamanlardandır. Cuma günü Müslümanların bayramı olarak kabul edildiği için göze sürme çekmek tavsiye edilmiştir.goz-surme

Göze sürme çekmek Dul kalan kadınlar için belli bir zaman diliminde yasaklanmıştır. Bu yüzden dul kalan kadınlar yaslı oldukları sürede göz sürmesini bırakırlardı. Daha sonra tekrar evlenmek istediklerini göstermek için ise tekrar göze sürme çekmeye başlarlardı. Müslim’in rivayet ettiği bir hadis de Ümmü Atıyye şöyle demektedir: “Biz ölüye üç günden fazla yas tutmaktan nehy olunuyorduk, yalnız koca için dört ay on gün müstesna idi: O esnada sürme çekinmez; koku sürünmez ve boyalı elbise giymezdiler” (Müslim, Talak, 66, 67).