Göz Kalemi Sürme

By | 21 Ekim 2014

goz-kalemi-surme

Gözümüze sürme çekmek İslamiyet’te sünnet olan davranışlardandır. Sürme çekmeninde dini açıdan bir adabı vardır. Sünnet olan sürme İsmid denen doğal taştan elde edilen sürmedir. Sürme alt ve üst göz kapağının içine çekilmektedir. İsmid sürmesini Peygamber Efendimiz (sav) gece yatmadan önce sürermiş. Ayrıca Cuma günü de Müslümanlar için önemli bir gün olduğu için sürme çekmek tavsiye edilmiştir. Erkek ve kadının sürme çekmesinde bir sakınca görülmemiştir. Sadece eşi ölüp dul kalan kadınlar yas sürelerince sürme çekmezlerdi. Dul kadınlar sürme çekmeye başladıkları zaman evlenmeye hazırım anlamına gelmekteydi.goz-kalemi-surme-

İsmıd sürmesi her yerde kolay bulunmamaktadır. Sadece Mekke’ye hac ziyaretine yada Umre ziyaretine giden hacılar sevdiklerine, yakınlarına İsmıd sürmesi getirmektedir. Günümüzde Ismıd sürmenin yerini göz kalemi sürme almıştır. Kozmetik markalarının hepsi göz kalemi sürme üretmektedir. Makyaj malzemeleri ve kozmetik ürünleri satan bütün parfümerilerde ve mağazalarda da göz kalemi sürmelerine rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Göz kalemi sürmeler İsmid sürmeler gibi sadece göz kapaklarının içine değil aynı zamanda üst göz kapağının üstüne de çekilmektedir. Göz kalemini makyaj malzemesi olarak düşünüp süslenmek için göze çekilirse o makyaj yapmak sayılmaktadır.

Sünnet olan sürme çekmek Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘in çektiği ve tavsiye ettiği şekilde olmalıdır.