Farklı Psikolojiyle Gelindiğinde Karşılayanın Tavrının Ne Olması Gerektiği

By | 30 Ağustos 2014

piskolojiMü’minlerin annesi Hz. Aişe’den radıyallâhu anhâ rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir:

“Allah Resûlü’ne -sallallâhu aleyhi vesellem- vahyin başlaması doğru rüyalar ile görmekle olmuştur. Gördüğü her rüya sabahın aydınlığı gibi aynen çıkardı. Sonra ona yalnızlık sevdirildi. Artık Hira mağarasında yalnızlığa çekilir, oradan ailesinin yanma gelinceye kadar sayısı belirli gecelerde ibadet eder ve (ailesinin yanına döndükten bir süre sonra) yine azık alıp mağaraya geri giderdi. Sonra yine Hatice’nin radıyallâhu anhâ yanına dönüp, bir o kadar zaman için azık tedarik ederdi.

Sonunda Allah Resûlü bir gün Hira mağarasında bulunduğu sırada Hak (vahiy) kendisine geldi. Ona melek geldi ve “Oku” dedi. O da: “Ben okuma bilmem” cevabını verdi. Hz. Peygamber buyurdu ki: “O zaman melek beni alıp takatim kesilinceye kadar sıktı. Sonra bırakıp yine: Oku! Dedi. Ben de Ona: Ben okuma bilmem, dedim. Yine beni alıp ikinci defa takatim kesilinceye kadar sıktı. Sonra beni bırakıp yine: Oku! Dedi. Ben de: Okuma bilmem, dedim. Beni alıp üçüncü defa sıktı. Sonra beni bırakıp: “Yaratan Rabbi’nin adıyla oku. O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku, Rabbin kerem sahibidir. O, kalemle (yazı yazmayı) öğretendir. İnsana bilmediğini O öğretti” dedi.

Bunun üzerine Allah Resûlü -saliallâhu aleyhi vesellem yüreği titreyerek korku içinde döndü ve eşi Hatice bt. Huveylid’in yanına giderek “Beni örtünüz, beni örtünüz” dedi. Korkusu gidinceye kadar onu örttüler. Sonra Hz. Peygamber başından geçenleri Hz. Hatice’ye anlatarak: “Kendimden korktum” dedi. Hz. Hatice: “Hayır, Allah’a yemin ederim ki, Allah seni asla utandırmaz. Çünkü sen akrabana bakarsın, işini görmekten aciz olanların yüklerini çekersin, yoksula verir, hiçbir şeyi olmayana bağışta bulunursun, misafiri ağırlarsın, bir felakete uğrayana yardım edersin” dedi. Bundan sonra Hz. Hatice, Hz. Peygamber’i -saliallâhu aleyhi vesellem alıp amcasının oğlu Varaka b. Nevfel b. Esed b. Abdüluzza’ya götürdü.

Açıklama:
Çok dersler barındıran bu hadisimizde sadece konumuzla alakalı kısma dikkat çekmek istiyorum… Peygamber Efendimiz yaşadıklarının etkisiyle farklı bir psikolojiyle evine geldiğinde eşi tarafından gayet hoş ve anlayışla karşılanması…
‘Sana ne oldu! Ne bu hal!’ gibi kargaşaya müsait bir biçimde karşılamamasında dersler vardır… Buradan hareketle ev hanımlarına seslenerek diyorum ki:

Hangi sebepten olursa olsun eşiniz eve geldiğinde canı sıkılmış, morali bozuk ya da heyecanlı bir şekilde görürseniz panik yapmadan usulüne uygun bir biçimde karşılayın ve sorunlarını o an paylaşmak istemezse rahatlayıncaya kadar yalnız bırakın.