Ezanın Sözleri Nasıldır?

By | 21 Nisan 2015

ezanin-sozleri-nasildirAllahü Ekber
Allahü Ekber
Allahü Ekber
Allahü Ekber
Eşhedü en lâ ilahe illallah
Eşhedü en lâ ilahe illallah
Eşhedü enne Muhammeden Resulullah
Eşhedü enne Muhammeden Resulullah
Hayye alessalâh
Hayye alessalâh
Hayye alelfelâh
Hayye alelfelâh

Allahü Ekber
Allahü Ekber
Lâ ilâhe illallah

Sabah ezanında “hayye alelfelâh” denildikten sonra iki defa “es- Salâtü hayrun minennevm” (Namaz uykudan hayırlıdır) denilir.
Erkekler yalnız başlarına yahut cemaatle namaz kılacakları zaman kamet yapılır. Ezanın sözleri aynen okunur, sadece “hayye alelfelâh”tan sonra iki kere budl li “Kad kâmetissalah” (Namaz başladı) denilir.

Her namaz için bir ezan okunur ve bir de kâmet getirilir. Sadece Cuma namazında iki ezan bulunmaktadır. Ezan ve kâmet vakit namazlarında sünnettir. Ezan ve kamet vaktin değil, namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de ezan ve kâmet okumak sünnettir.
Ezan, namaza konsantre olma adına, abdestten sonra ikinci basamağı teşkil eder. Mümin, şeytanî duygu ve düşüncelerden sıyrılmaya abdestle adım atar, fakat ezanla daha bir derinleşir, inşiraha erer ve içinde tatlı cennet esintileri esmeye başlar. Allah Resulü (sallallâhu aleyhi ve sellem), ezan için: “Namaz için ezan okunmaya başlayınca şeytan sırtını döner kaçar..” buyuruyor.

Demek ezan, şeytan ve şeytanî ruhların rahatsızlığa gömülmesine vesile olan bir şeydir. İnsanın, şeytan ve şeytanî düşüncelerden arınıp gözyaşı ile namazı eda edebilmesi, ona konsantre olabilmesi için şuurlu ve içten okunacak bir ezanı dinlemesi çok önemlidir. Çoğu zaman Allah Resulü (sallallâhu aleyhi ve sellem) namaz vakti geldiğinde, Hz. Bilal’e doğrudan “Ezan oku” demez; “Bizi bir ferahlandır ya Bilal!” derdi. Yani bunun manası, şu dünya işleri, çoluk-çocukla meşguliyet bizleri sıktı, hele içimize bir su serp de omuzlarımızdaki bu yükleri atıp bir rahatlayalım, nefsimize fısıldanan şeytanî vesveselerden bir temizlenelim demekti.