Evlilikte Taraflar Arasında Denklik

By | 22 Nisan 2015

evlilikte-taraflar-arasinda-denklik   Evlenecek çiftin birbirine lâyık, uygun ve denk olması, genel çizgileriyle hemen bütün toplumlarda aranan, gerekli görülen bir husustur. Denklik düşüncesi, bir yandan toplumlara mahsus değer hükümlerine, diğer yandan da evlenmenin maksadına dayanmaktadır.
Sevh ve Kerh! gibi bazı müctehidlere göre, evlenecek kimselerin birbirine denk olmalan, evliliğin şartlarından değildir. İnsanlann birbirine eşit olduklarını, üstünlüğün ancak takva bakımından söz konusu olabileceğini ifade eden , evlenmeleri helâl olan kimselerin birbirlerine denk olduklarını ifade etmektedir.
Fıkıhçılann çoğuna göre; erkeğin kadına denk olması şarttır. Erkek, kendisine denk olmayan bir kadınla evlenebilir, fakat kadın, kendisine denk olmayan bir erkekle evlenemez.
Ebu Hanife’ye göre evlenecek çiftin şu hususlarda birbirine denk olmalan şarttır:
a) Soy ve milliyet,
b) Ailenin İslâm’a giriş tarihi (İslam’ın ilk yıllarına ait bir hükümdür),
c) Servet,
d) Dindarlık,
e) Meslek ve iş.
Ancak şu var ki Ebu Hanife’ye göre de denklik, nikâhın sıhhatinin şartı değil, lüzum (bağlayıcılık, devamlılık) şartıdır. Meselâ, büluğ çağma gelmiş bir kız, dengi olmayan bir erkekle evlenirse, nikâh akdi kızın velisi tarafından feshedilebilir, başka bir ifade ile, bu akdin devamlı ve bağlayıcı olması velinin rızasına bağlıdır.