Erkek ve Kız Kardeşlerimizle Durumumuz Nasıl Olmalı?

By | 28 Ocak 2015

erkek-ve-kiz-kardeslerimizle-durumumuz-nasil-olmaliBazı dünyevî meseleleri bahane ederek kardeşlerle olan bağı kesmek, yabancılaşmak, uzak durmayı tercih etmek hiçbir şekilde hoş karşılanmayan bir davranıştır. İnanç yönünden bazı kusurları, İslâmî yaşayış bakımından birtakım eksiklikleri varsa, onları gidermeye çalışmak yine bize düşer.

Kişinin anne-babasından sonra kendisine en yakın olan kardeşidir. Aynı anne-babadan gelme, aynı çatı altında büyüme, hattâ çok zaman aynı his ve duyguları paylaşma gibi, diğer akrabalardan farklı olarak pek çok ortak taraflar bulunur.
Bunlarla birlikte insan hissen anne-babası ile birlikte kardeşlerine bağlıdır. Bunun için şayet küçüklerse şefkatle himaye edip sevgi gösterir, kendisinden büyüklerse hürmet gösterip iyilikte bulunur.

Öyle ki, babasını kaybeden insan ağabeyini baba gibi bilir; annesini kaybeden de ablasını anne gibi kabul eder.
İşte bu gerçeği Peygamberimiz şu hadisleriyle çok veciz bir şekilde ifâde buyurarak, ağabeylerin hak ve hukukunu şu şekilde bildirir:

“Büyük kardeşlerin küçük kardeşlerin üzerindeki hakkı, babanın çocukları üzerindeki hakkı gibidir.”

Bunun için insanın ağabey ve ablasını baba ve annesi gibi kabul edip ona göre davranması gerekir.

Anne-babada olduğu gibi, dine ters düşmeyen tavsiyelerini dinlemek, hak ve hukuklarım gözetmek, yardımlarına koşmak, ziyaret edip ellerini öpmek, şüphesiz İslâmî bit vazifedir.

Küçük kardeşler için de aynı sevgi ve şefkatin gösterilmesi bir insanlık ve Müslümanlık borcudur. İnsanın, onları evlâdı gibi koruyup gözetmesi, yetişmeleri için elinden gelen gayreti göstermesi önemli bir hizmettir.

Bazı dünyevî meseleleri bahane ederek kardeşlerle olan bağı kesmek, yabancılaşmak, uzak durmayı tercih etmek hiçbir şekilde hoş karşılanmayan bir davranıştır.

İnanç yönünden bazı kusurları, İslâmî yaşayış bakımından birtakım eksiklikleri varsa, imkân nisbetinde onları gidermeye çalışmak, anları hakka ve hakikata ısındırmaya gayret etmek yine bize düşer.

Cenâb-ı Hakkın da Peygamberimize tavsiyesi açıktır: “Önce en yakın akrabalarına hakkı tebliğ et.”

Bu İlâhî tavsiye hepimiz için geçerli değil midir?