Duha (Kuşluk) Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

By | 11 Ağustos 2015

duha-kusluk-namazi-nedir-nasil-kilinirKuşluk namazı Peygamberimizin kıldığı bir namazdır. Bu namaz iki, dört, sekiz ve on rek’at olarak kılınır. Efdâl (en sevâblı) olan sekiz rek’at kılmaktır. Bu namazın kılınması menduptur.
Kuşluk namazı kuşluk vaktinde kılınır. Vakti, güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra başlar. Zevâl vaktine kadar devam eder.
Duha namazının fazileti pek büyüktür.
Hadis-i Şeriflerde şöyle buyruluyor:
“Duha namazına iki rek’at devam edenin bütün günâhları bağışlanır (Kul hakkı-millet hakkından başka). Ve deniz köpüğü kadar günâhı bile olsa mağfiret olunur .”
“Yâ Ebâberr! Duha namazını iki rek’at kılarsan gafiller zümresinden yazılmazsın. 4 rek’at olarak kılarsan iyilerden yazılırsın. 6 rek’at kılarsan o gün tüm günâhlardan korunursun. 8 rek’at kılarsan, âbidlerden yazılırsın. 10 veya 12 rek’at kılarsan, Allâhü Teâlâ Cennette senin için bir köşk yapıp hazırlar.”
“Cennette Duha adı verilen bir kapı vardır. Kıyamet günü bir da’uetçi şöyle bağırır: Dünyada duha namazına devam edenler nerede? İşte bu sîzlerin kapınızdır. Buradan giriniz.” denir.
İşte duha namazının fazileti hakkında bir kaç hadis-i şerîf meali okuduk.
Bu namazın sevabı pek çoktur. Hatta hadis-i şerîfde “Bütün mafsallar, damar ve sinirler için sada’ olarak” geçtiği de bildirilmektedir.