Dört Mezhebe Göre Satışı Bozan ve Bozmayan Şeyler – 2

By | 8 Ağustos 2015

dort-mezhebe-gore-satisi-bozan-ve-bozmayan-seyler-2– Fasit olmuş bir akitle yapılan satışta müşteri malı teslim aldığı vakit, ona malik olmuş olmaz. Ebu Hanife dışındaki mezhep imamlarınca böyledir.
Ebu Hanife’ye göre müşteri malı satıcının izni ile teslim almış ise satıcıya malı almaktan dolayı mülkiyetinin bedelini öder. Böyle bir durumda alınan malda; maldan ayrılabilir veya ayrılmaz artmalar olmuş ise bunların kendisine döndürülmesini isteme hakkı vardır. Ancak alıcı bu artmalarda satıcıya vermeyi engelleyecek bir tasarrufta bulunmuş ise bu fazlalığın kıymetini de öder.

– Fasit bir akitle satılan araziye alıcı ağaç dikmiş veya bina yapmış olsa satıcı arazisinde meydana gelecek noksanlıktan dolayı tazminat almadıkça ağaçları sökmek, binayı kaldırmak (yıkmak) zorunda değildir. (Ağaçların ve binanın) değerini ödeyerek, onlara sahip olur. Bu Hanefî dışındaki mezheplere göredir. Ebu Hanife’ye göre araziyi geri alma hakkı yoktur. Arazisinin kıymetini alır. Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre (müşteri) diktiğini söker ve araziyi satıcıya geri verir.