Dört Mezhebe Göre Oruç – 4

By | 8 Haziran 2015

dort-mezhebe-gore-oruc-4– Ramazan orucu ya hilalin görülmesiyle veya Şaban ayı­nın otuz güne tamamlanması ile farz olur. Bunda ittifak vardır.

Şaban ayının otuzuncu akşamında hilalin doğduğu yerde gör­meyi engelleyecek bulut veya tozlu dumanlı bir durum olursa; Ebu Hanife, Malik ve Şafiî’ye göre ertesi gün oruç farz olmaz. Ahmed b. HanbePden bu durumda iki rivayet olup Hanbelî mez­hebindeki ulemanın desteklediği rivayet, orucun vacip olmasıdır. Bu güne hükmen Ramazan günündenmiş gibi niyet etmek gerekir.

– Havanın açık olduğu zamanda hilalin görüldüğü, haberleri ile bilgi gerçekleşen bir topluluğun şahitlik etmesi ile sabit olur. Bulut­lu zamanda ise bir adil şahit yeterlidir. Şahit kadın-erkek, hür-köle olsun aynıdır. Bu Ebu Hanife’ye göredir. Malik’e göre iki adil şa­hitten azı şahit olarak kabul edilmez. Şafiî’den iki kavil vardır. Ahmed b. Hanbel’den de iki rivayet olup makbul olanı tek adil şa­hitliğinin kabulüdür. Şevval hilalinin görüldüğü hususunda ittifakla tek şahit kabul edilmez. Ebu Sevr’den kabul edilir, rivayeti vardır.