Dört Mezhebe Göre Hac – 3

By | 10 Haziran 2015

dort-mezhebe-gore-hac-3– Mezhep imamları çocuğa haccın farz olmadığında icma etmişlerdir. Baliğ olmazdan önce haccetmekle çocuktan haccın farziyeti düşmez. Şu kadar ki Hanefî dışındaki mezheplere göre aklı eren ve iyiyi kötüden ayırabilecek derecede olan çocuğun velisinin izni ile ihrama girmesi sahih olur. Eğer çocuk bu derecede değilse velisi onun adına ihram eder. Hanefî’ye göre çocuğun ihrama girmesi sahih değildir.

– Haccın farz olmasının şartı gücü yeter olmaktır. Bu, ya bizzat haccedecek kişiye göredir veya bir başkası aracılığı iledir, iyileşmeyecek bir hastalığa tutulan kimse gibi.

Kendisi haccedecek kimseye göre gücü yeter olmak şartı hac yolunda ve hacda binek ve azığa gücü yeter olmaktır. Bunları bulamayan fakat yürümeye gücü yeten ve kendisi ile kazanç sağlayabileceği sanatı olan kimseye haccetmesi ittifakla müstehap olur. Haccettiği takdirde dilenmeğe muhtaç olacak kişiye haccetmek mekruhtur. İmam Malik bu hususta şöyle diyor: “Dilenmeyi âdet haline getiren kimselerden ise ona haccetmek farz olur.”