Dört Mezhebe Göre Hac – 18

By | 6 Ağustos 2015

dort-mezhebe-gore-hac-18– İhramlıya ihramda iken öldürdüğü avdan yemek haramdır. Ebu Hanife’ye göre bu haram değildir, ihramlı kimse öldürdüğü avın cezasını ödedikten sonra ondan yese ayrıca bir ceza gerekmez. Ebu Hanife’ye göre gerekir. Av hayvanı eti yenmeyenlerden olur veya eti yenenden doğmamış bir hayvan olursa ihramlıya onu öldürmek yasak değildir. Ebu Hanife’ye göre ihrama girmekle her tür evcil olmayan hayvanın öldürülmesi yasaktır. Öldürüldüğü takdirde ayı dışında tüm hayvanlardan dolayı ceza gerekir.

– İhramlı kimse unutarak veya yasak olduğunu bilmeyerek koku veya yağ sürünse Şafiî’ye göre kefaret gerekmez. Ebu Hanife ve Malik’e göre gerekir. Unutarak gömlek giyse, hatırladığında başı tarafından olmak üzere gömleği çıkarır. Bunda ittifak vardır.
Şafiî alimlerinden bazıları gömleğin ortasından yırtılarak veya dikişli yerinden ayırıp çıkarılacağını söylemişlerdir.

– ihramlı kimse unutarak veya bilmeyerek saçını tıraş etse veya tırnak kesse fidye gerekmez. Ancak Şafiî’de bir kavle göre gerekir. Tercih edilen de budur.

– İhramlı kimse unutarak veya (yasak olduğunu) bilmeyerek av hayvanı öldürse ittifakla fidye gerekir.
– Unutarak veya (yasak olduğunu) bilmeyerek cinsel ilişkide bulunan kimseye kefaret gerekir. Ancak Şafiî’nin bir kavline göre gerekmez ve haccı bozulmaz. Bu Şafiî’nin tercih edilen görüşüdür.