Dört Mezhebe Göre Cemaatle Namaz – 16

By | 30 Haziran 2015

dort-mezhebe-gore-cemaatle-namaz-16– Cemaat camiin içinde olduktan sonra safların birbirine bitişik olması (imamın) görülmesi önemli değildir. Önemli olan imamın namazını (hangi namazını kıldığını) bilmektir. Cemaat caminin dışında olup, imam bir başka yerde olsa, dışarıdakiler camiin içindeki saflara bitişik ise namaz sahihtir. Saflar arasında az bir açıklık olsa -ki bunun miktarı 300 zira’ ve daha aşağı olmaktır- cemaat imamın namazını biliyorsa, tercih edilen namazın sahih olmasıdır. Bu, Şafiî mezhebine göredir.

Malikî mezhebine göre, camideki imama (camiye bitişik olan) evinden uyarak namaz kılan kimsenin namazı imamın tekbirini duyarsa sahihtir. Ancak aynı durumda cuma namazı sahih olmaz. Zira o ancak camide ve camiin çevresinde sahih olur. Ebu Hanife’ye göre yukarıdaki durum cumada ve diğer namazlarda sahih olur.

Ata’, Nehaî ve Hasan-ı Basrî; bu konuda dikkate alınan sî imamın namazını bilmektir. Cemaatle imam arasında birbirini görmek ve engel olmamak gibi hususlar dikkate alınmaz, demişlerdir