Dinimizde Nikah Tazelemek Var mıdır?

By | 24 Nisan 2015

dinimizde-nikah-tazelemek-var-midir    Nikah kıyarken iki tarafın da rızası ve şahitlerin bulunması gerekir. Camilerde Perşembe akşamları yapılan nikah tazelemede bu kurala riayet edilmemektedir.Perşembe akşamları camilerdeki nikah yenilemelerde nikahın şartlarına (iki şahitle tarafların icab ve kabulde bulunmasına) riayet edilmemektedir.
İman meselesi çok önemli bir meseledir. Hatta bu mesele hakkında yapılan şakalar bile ciddi kabul edilir. Birisi işi olan birine ya da sinirlenmiş birine “Allah’tan koıkuyormusun?” diye sorsa o da kızgınlıkla yada dalgınlıkla hayır dese kafir olur ve karısı ile aralarındaki nikah düşer. İbn-i Abidin der ki: “Çoğu zaman avamın küfre götüren sözler söylediklerini duyarız. Oysa onlar bunun farkında değillerdir. Bundan dolayı cahil, ihtiyaten her gün imanını, ayda bir iki defa da nikâhını iki şahit huzurunda yenilemelidir. Çünkü hatâ erkekten sadır olmasa bile kadınlardan çokça sadır olur…”
Buradan da anlaşılıyor ki nikah tazelemek ihtiyaten bir tedbirdir. İmanı tazelemek ise kelime-i tevhidi kalben söylemekle olur. Nikah kıyılırken tarafların orda hazır bulumalı ve şahitlerin bulunma şartını yerine getirmelidir.