Çocuklarınıza Olan Sevginizi Onları Öperek Gösterin

By | 13 Nisan 2015

cocuklariniza-olan-sevginizi-onlari-operek-gosterin    İletişimde temel ilkenin değer verme ve kabul etme olduğunu biliyoruz, çocukları olduğu gibi kabul etmek, ilişkileri olumlu yönde geliştirir. Çocuğu olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini gören, sevildiğini de hisseder. Sevilmeyen ve sevilmediğini hisseden çocuk, kendini değersiz ve yetersiz hisseder.
Çocukları çok seven Sevgili Peygamberimiz, öncelikle kız-erkek ayrımını kaldırmış ve özellikle çocuklar arasında eşit davranılmasını emretmiştir.”Küçüklerini sevmeyen bizden değildir.” (buyurarak, çocukları sevmeyi eğilimin temeline oturtmuştur. Hz. Peygamber’in çocuklara gösterdiği sevgi, şefkat ve merhametin çeşitli örneklerini hadis ve siyer kitaplarında görmek mümkündür. Hz. Peygamber’in çocuk sevgisini gösteren bazı davranış modellerine göz atalım.
Hz. Peygamber, torunları Haşan ve Hüseyin için:
“Bu iki torunum, benim dünyada öpüp kokladığım iki reyhanımdır.”buyıırdu.
Enes b. Mâlik (r.a.) şöyle anlattı:

“Rasûlullah’la (s.a.s.) birlikte Ebû Seyfin yanına girdik. Bu zat Peygamber’in Mariye’den olan İbrahim’in sütannesinin kocası idi. Rasûlullah (s.a.s.) İbrahim’i aldı, öptü ve kokladı. Daha sonra tekrar onun yanına girdik, İbrahim son nefeslerini veriyordu. Rasûlullah’ın gözlerinden yaşlar akmaya başladı.
Abdurrahman b. Avf (r.a.), Rasûlullah’a:
Allah’ın Rasûlü! Sen de mi ağlıyorsun? dedi.
Peygamber (s.a.s.):
“Avf ın oğlu! Bu bir rahmettir” dedikten sonra bir daha gözlerinden yaş aktı ve:
“—Şüphesiz göz yaş akıtır, kalb üzülür! Bununla birlikte biz de Rabbimizin razı olduğundan başka bir şey söylemeyiz! Gerçekten İbrahim! Biz. senden ayrıldığımıza üzülüyoruz!’ dedi.’’
Hz. Âişe (r.anha) şöyle arılattı:
Bir bedevî Peygamber’e (s.a.s.) gelerek: “Siz çocuklarınızı öpüyorsunuz? Biz onları öpmeyiz” dedi. Peygamber (s.a.s.) şöyle cevap verdi: “Allah senin kalbinden merhamet duygusunu söküp almışsa, benim elimden ne gelir.
Ebû Hureyre de şunu anlattı:
“Peygamber (s.a.s.), Hz. Ali’nin (r.a.) oğlu Hasan’ı öptü. O sırada Temîm kabilesinden Akra’ b. Habis Peygamberimizin yanında oturuyordu. Akra’, şöyle dedi. Benim on çocuğum var, hiçbirini öpmedim!” Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.) ona bakıp: Merhamet etmeyene merhamet edilmez, buyurdu.”