Çocuklarınıza İçki Ve Uyuşturucunun Zararlarını Anlatın

By | 14 Nisan 2015

cocuklariniza-icki-ve-uyusturucunun-zararlarini-anlatin   Alkolü ve uyuşturucuyu kullananlar, önce akıl nimetini sarhoşlukla gidermektedirler. Akılla beraber en azından o sarhoşluk anında kişinin dini de gitmiş olur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “İnsanı insan yapan aklıdır, aklı olmayanın dini de yoktur.” buyurmuştur.
Uyuşturucu ve diğer zararlı maddeler kullanıldığında can tehlikeye atılmakta, nesil, hem sağlık yönünden hem de manevî yönden bozulmaktadır. Üstelik kişi malî yönden de israfa girdiğinden zarara uğramaktadır. Zaten aklı ve sağlığı bozulmuş kişi, malını muhafazada da güçlük çekecektir. İşte bu ve benzeri sebeplerden dolayı yüce dinimiz alkollü içkiler gibi insana zarar veren her türlü uyuşturucuyu yasaklamış ve haram saymıştır. İslam’dı bu tür içkileri yasaklama işi aşama aşama gerçekleşmiştir.
Kur’an, içki yasağını şöyle açıklar:
“Ey îmân edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları, şüphesiz şeytan işi pli şeylerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan, içki ve kumar vasıtasıyla  aranıza düşmanlık ve nefret sokmak, sizi Allah ı anmaktan ve namazı kılmaktan uzak tutmak ister.”
Yüce Allah, bu âyetle sadece içkiyi yasaklamakla kalmamış aynı zamandı zararlı alışkanlıklardan biri olan kumarı da haram kılmıştır. Kumarda yorulmadan, kolayca haksız bir şekilde başkalarının malını almak söz konusudur.Dolayısıyla Kur’an, emek sarf edilmeden kolay yoldan elde edilen kazançları haram kabul etmiştir. İçkinin haramlığı hakkında Hz. Peygamber’in birçok hadisi vardır. Bunlardan bazılarını burada zikretmek uygun olacaktır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır:
“Sarhoşluk veren her şey içkidir ve bütün içkiler haramdır”, “İçki bütün kötülüklerin anasıdır”, “Çoğu sarhoş edenin, azı da haramdır,” “Allah, içkiye, onu içene, içirene, satana, sattırana, sıkana, sıktırana, taşıyana, kendisi için taşıyana ve parasını yiyene lânet etmiştir.”
Burada şunu açıklıkla belirtmeliyiz ki, hem Kur’an ve hem de hadislerde alkol ve uyuşturucularla ilgili yasak konulurken, bu yasak sadece belli bir madde üzerine has kılınmamış, özellikle kullanılması neticesinde meydana gelecek sonuç dikkate alınmıştır. O da aklın örtülmesi, düşüncenin yok olması ve aklın kendisine has işlevi yerine getirmekten mahrum kalmasıdır. Yani konulan yasak aklı ihlal eden her madde içindir. Dolayısıyla rahatlıklaşunu diyebiliriz: “Akla zarar veren, onun işlevini yitirmesine sebep olan ve İnsanı sağlam düşünmeden yoksun bırakan her madde, İslam’ın yasak kapsamına  girmektedir.”
Sigara başta olmak üzere alkol, uyuşturucu vb. maddelerin insan sağlığına ne denli zararlı olduğunu bugün tıp ilmi çok açık ve net olarak ortaya koymuştur.