Çocuklarda İman ve İslâm Öğretimi

By | 22 Nisan 2015

cocuklarda-iman-ve-islam-ogretimi    Çocuğa yaşına uygun şekilde imanın ve İslâm’ın esaslarını öğretmek gerekir. Çocukların maddî ihtiyaçlarını gidermek yeterli değildir. Manevî açıdan da doyurulmaları gerekmektedir. Bunun için iman ve İslâm onlara iyice öğretilmelidir.
Çocukların imam ve İslâm’ı öğrenmemesi halinde bunun hem dünyevî, hem de ahirete dönük bir takım sıkıntıları vardır. Çocuğunun dinini öğrenmesinden sorumlu olan anne ve babalar, bu görevlerini yapmadıkları takdirde, ilk tokadı kendi çocuklarından yiyeceklerdir. Anne ve babaların büyük umutlarla yetiştirdiklerini zannettikleri bu çocuklar, almaları gereken İslâm eğitiminden yoksun hayata atıldıklarından, hem anne ve babalarını, hem de diğer insanları hayal kırıklığına uğratmaktadırlar.
Çocukların dinlerini en güzel şekilde öğrenebilecekleri yaşlar 7-15 yaşları arasıdır. Ancak dünya nimetlerinden başlarını kaldırıp çocuklarıyla ilgilenmeye fırsat bulamayan anne ve babalar, servetlerine servet katma hayaliyle hem kendilerini hem de çocuklarını ateşe atmaktadırlar.
Anne ve baba, çocuklarından sorumludur. Onların yaptıkları şeylerden, ibadetlerinden, inançlarından, yani her şeyinden sorumludurlar. Bu nedenle onların İslâm’ı öğrenmeleri için gerekli herşeyin yapılması gerekir. Çocuklarının kısa hayatı içinde üniversite kazanıp okuması için her türlü maddî fedakârlığı yapan anne ve babalar, her türlü nimetin olduğu, ebedî olarak kalınacak olan cenneti kazanmak için hiçbir fedakârlığa yanaşmamaktadırlar. Şu âyeti unutmamak gerekir:
“Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.” (Tahrim, 66/6)