Çocuklar İçin Masal ve Hikaye

By | 22 Nisan 2015

Çocuklar İçin Masal ve HikayeÇocuklar İçin Masal ve Hikaye

Masal, hikaye, çocuğa özgü anlam ve içerik bulunduğu müddetçe bizi çocuk eğitiminin hedefine vardıracak edebi tür­lerdir. Masal anlatımından gerekli verimi alabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında uygun metin seçimi ve anlatıcının hazırlığı gelmektedir. Yine masal anlatımında yardımcı bazı materyallerden yararlanılabilir. Ki­taplar, kartlar, resimler, oyuncaklar, yapma hayvanlar çocu­ğun ilgisini arttırabilir. Aynca masal saatinin geldiğini bildiren bazı sembollerin kullanılması; mesela perdeler çekilip, bir renk­li lamba yakılabilir.

Kur’an-ı Kerim’de anlatılan birçok hikayeyi (kıssayı) ve edebi bir tür olarak hikaye yazarlarının kaleme alınmış oldukları eserleri buna örnek olarak gösterebiliriz. Hikaye anlatımın­da da çocukların yaşlan, meraklan ve ilgileri göz önünde tutul­malıdır. Dil ve içerik olarak iyi bir hikayenin seçimi, anlatacak olan kişinin hazırlık yapması, jest ve mimiklerle, diğer destek­leyici materyallerin kullanılması verimi artırabilir.

Destekleyici materyal olarak kartonlardan çocukların bo­yunda kesilip boyanmış, çocukların başını sokup, hikaye kah­ramanını canlandırabilecekleri şekilde hazırlanmış malzeme­ler kullanılabilir. Aşure zamanında gemi maketi yapmak…

Muharrem ayında Hicreti temsilen deve maketleri kullanmak gibi.

Bütün bu etkinlikler yapılırken seçilecek hikaye, masal ve­ya eğitimcinin kişisel becerisine göre, çocuğun hem temel ge­lişim alanlarına hem dini eğitimine katkı sağlamanın yanında, hem de milli kültürümüzü aktarma fırsatı elde edilebilir. Yukarıda verdiğimiz şiir ve bilmece örneklerindeki yorumlama yön­temiyle, çocuğun din eğitimine katkı sağlamada masal ve hika­ye anlatımı da kullanılabilir.