Çocuk Uyum Sürecini Yaşarken

By | 22 Nisan 2015

 Çocuk Uyum Sürecini YaşarkenÇocuk Uyum Sürecini Yaşarken

Çocuğun yuva yaşantısına geçişini izlerken, kendinizin okula, kursa vb. ilk başladığınız günleri düşünün. Uyum süre­cinin çok hızlı ve başarılı olmasını beklemeyin. Çocuğun yaşı ve yapısına bağlı olarak bu süre 4-6 hafta arasında, hatta bazen daha uzun bir zaman alabilir. Bu süreç içerisinde, ağlama, karın, baş ağrıları, kusma, alta kaçırma, genel isteksizlik görülebilir.

Uyum sürecindeki tepkiler bireysel farklıklar göstermekte­dir. Bazı çocuklar ilk üç gün ya da bir hafta ilgili ve istekli olur. Anaokulu onun için park gibidir. Ama zamanla annesi ile bir­likte olmak ister, sürekli okula gelmenin anlamını yeni kavrar ve tepki gösterir. Diğer bazı çocuklar ise en baştan itibaren an­neden aynlmak istemez. Sınıfa gelmesini, yanında olmasını, annesinin yedirmesini ister ve doğal olarak ağlama gözlenir.

Çocuk okula başladığında evdeki güvenli ve tanıdık ortamı bulamaz. Yeni çocukların bulunduğu farklı bir ortamdır artık. Örneğin; eşyaları başkalarıyla paylaşmayı kabul etmek onun için oldukça zordur, (özellikle ben-merkezci olduğu bu dönemde)