Çocuğun Kendisinden Olduğunu Bildiği Halde Kendisinden Olmadığını İddia Etmek İle İlgili Hadisler

By | 31 Aralık 2014

cocugun-kendisinden-oldugunu-bildigi-halde-kendisinden-olmadigini-iddia-etmek-ile-ilgili-hadislerEbu Hureyre (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edildiğine göre o lian yapan eşlerle ilgili ayet(ler) indiği zaman Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’i şöyle buyururken işitmiştir:

“Bir topluluğa o topluluktan olmayan bir çocuk dahil eden bir kadının Allah(‘m dini) ile hiçbir bağı yoktur ve Allah o kimseyi asla cennetine koymayacaktır.

(Yine) Allah, bile bile çocuğunu kabul etmeyen erkeği de, kendisinden uzaklaştıracak ve onu (kıyamet gününde) önceki ile sonraki (ümmet)lerin gözü önünde rezil edecektir.”

(Lian: Kocanın karısını zina ile suçlaması ve bunu dört şahitle ispat edememesi halinde, hâkim önünde özel şekilde ve karşılıklı olarak yeminleşme anlamında bir İslâm hukuku terimi. Hanefî ve Hanbelilerin ortak tarifine göre, liân; koca tarafından yalan söylüyorsa Allah’ın lâneti kendi üzerine çekilerek, yeminlerle güçlendirilmiş şehadetlerdir. Kadın da, eğer yalan söylüyorsa, Allah’ın gazabını üzerine çeker. Bu yeminleşme koca için “kazf” cezası ve kadın için zina cezası yerine geçer, Liân, evliliği sona erdiren bir boşanma yoludur.)