Çocuğa Model Olma ve Taklit Yolu ile Öğretmek

By | 23 Nisan 2015

Çocuğa Model Olma ve Taklit Yolu ile ÖğretmekÇocuğa Model Olma ve Taklit Yolu ile Öğretmek

Çocuk eğitiminin en etkili yollarından biri çocuğa doğru rol modellerle buluşturmaktır. Çocuklar en çok model alma ve taklit yolu ile öğrenirler. Eğitimcilerin, çocuktan bekledikleri davranış­tan çocuğun önünde yapması ve çocukların bu sahneyi gözlemlemesi öğrenmeyi hızlandım. Eğitimcilerin anlattıklarını, bizzat kendilerinin yaşaması çocuk için en etkili öğrenme yöntemlerinden biridir. Eğitimciler, çocuklara model olduğu gibi, onların içinden seçtiği iyi modelleri de öne çıkarabilir. Mesela, Kur’an çalışmasında, bir harfin doğru okunuşunu eğitimci kendi telaf­fuz ettiği gibi, bu işi iyi yapan bir çocuğa da telaffuz ettirebilir.

Çocuklar, istenen davranışı kendi önünde yapan birisini gördüklerinde o davranışı daha kolay yaparlar. Çocuğun önün­de uygulayıcı model yoksa çocuk beklenen davranışı sergileye­mez. Dürüst olması gerektiğini bilir ama nasıl dürüst olacağını bilemez. Çocuğu iyi modellerle karşılaştırmak, iyi modelleri ço­cuğun yanına getirmek çocuklar eğitiminde kullanılacak en iyi yöntemlerden biridir

Doğru eğitim yaklaşımlannı kısaca özetleyecek olursak di­yebiliriz ki; çocuk eğitim sürecinde öncelikle eğlenmeli ve ke­yif almalıdır. Eğitim kelimelerde kalmamalı görüntülerle des­teklenmelidir. Resim, video ve öykülerle görüntülerle dökülen eğitim çocuğun zihninde somutlaşır ve daha kalıcı olur. Eğiti­mi somutlaştırmanın en güzel adımı ise çocuğun önünde yaşa­yan bir model olmaktır. Daha da ötesinde çocuğa anlatılan ko­nuları bizzat kendisine yaşatmak ve deneyimletmek en etki­li öğretim yöntemidir.