Cemaatle Namaz Kılmak

By | 9 Temmuz 2015

cemaatle-namaz-kilmak   Camide veya evde cemaatle namaz kılarken imam, niyetinde kadınlar içinde etmediyse cemaatle kılan kadınların namazları olmaz .
Cemaatle namaz kılarken kadın imamı uyarmak için el çırpar. Sesiyle yapmaz uyarıyı. Cuma namazı kadınlara farz değildir. Kadınların Cuma kılarken imam kadınlar için niyet etmemiş olsa bile kadını erkeğe uyması caizdir. Erkeğin kadına uyması caiz değildir. Kadının kadınlara farz olsun nafile olsun bütün namazlarda imam olması mekruhtur. Cenaze namazı müstesnadır.
Şayet kadın kadınlara imam olursa ortalarında ve bir hizada durur. Böyle olması bııe keraheti gidermez. Efdal olan kadınların tek tek namaz kılmalarıdır’.
İmamın arkasında kadınlardan bir saf varsa onun arkasındaki erkek safın namazı kabul olmaz. Ama namazı kabul olmayan sadece bir saftır. Diğerlerinin namazı bozulmaz . O saf diğer saflar için sütre görevini görür. Eğer kadınlar ve erkekler safta aynı hizada ise erkekler safından kadınların yanında bulunan erkek sütre görevini görür. Onun namazı kabul olmaz.
Kadın safla erkek saf arasında bir arşın boyunda bir duvar varsa bu sütre yerini alır. Ama duvarın bir arşından kısa olmaması lazımdır. Kadın saf, bu duvarın üzerindeyse yine sütre olmaz. Duvar bir adam boyu ise duvar, yerde olan erkekler için sütredir. Erkek saf duvarın üzerinde olurlarsa sütre değildir .
Kadınların cemaate gelmeleri mekruhtur. Yaşlı kadınlar sabah akşam ve yatsı namazlarına gelebilirler. .
Peygamber Efendimiz (sav): “Kadının odasında kıldığı namazı, evinde kıldığı namazından daha iyidir. Odasının gizli bir köşesinde kıldığı namazı da odasında kıldığı namazından daha iyidir” buyurmuştur. Yani kadın kendini ne kadar sakınırsa o kadar iyidir. Teravih namazı hususunda da eğer kadın ve erkeklerin camiye giriş çıkışları farklı ise bir sakınca görülmemiştir. Ama yinede evlerinde kılmaları daha uygundur.