Beş Vakit Namazın Fazileti Nelerdir?

By | 30 Mart 2015

bes-vakit-namazin-fazileti-nelerdir    Ebû Hüreyre’den şöyle nakledilmiştir:

Bir gün Hz. Peygamber ashabına, “Kapınızın önünden bir nehir aksa ve siz günde beş kez bu nehirde yıkansanız sizde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?’’ buyurdu. Ashabı, “Elbette kalmaz” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) “İşte beş vakit namaz da böyledir. Allâh onlarla sizin hatalarınızı silip götürür” buyurdu. Ömer İbnü’l-Hattâb’tan (r.a.) Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
“Yanarlar, sabah namazını kıldıklarında bu namaz önceki her şeyi temizler; sonra yine yanarlar ve öğle namazını kıldıklarında bu namaz daha önceki her şeyi temizler. İkindi namazını kıldıklarında bu da kendisinden önceki her şeyi tertemiz eder. ”
Hz. Peygamber (s.a.v.) bu şekilde beş vakit namazı da birer birer saydı.

Osman b. Affân’ın azadlı kölesi Hâris’ten şöyle nakledilmiştir:

Osman b. Affân oturdu ve su isteyerek abdest aldı ve “Ben Allâh Rasûlü’nün benim bu abdestim gibi abdest aldıktan sonra şöyle buyurduğunu gördüm” dedi:

“Herkim benim bu abdestim gibi abdest aldıktan sonra kalkıp öğle namazını kılarsa o namaz ile sabah namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra kalkıp ikindi namazını kılarsa onunla öğle namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra akşamı kıldığında onunla ikindi namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra belki o kişi geceyi yatağında bir sağa bir sola dönerek geçirir; ama kalkıp sabah namazını kıldığında sabah namazı ile yatsı namazı arasındaki günahları bağışlanır. Çünkü iyilikler kötülükleri silip götürür. ”

Sahabe, “İyilikler (hasenât) bunlarsa bâkıyât-ı sâlihât nedir?” diye sordular. Hz. Peygamber, “Sübhânallâhi ve’l-hamdulillâhi ve lâ ilâhe illallâhıı vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm, zikridir” buyurdu.

Ca’fer b. Muhammed, babası ve dedesi kanalıyla Hz. Peygamberin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:

“Namaz rabbin rızasını ve meleklerin sevgisini kazanma vesilesidir; peygamberlerin sünneti, marifet nuru, imanın esası, duaların ve amellerin kabul vesilesi, rızkın bereketi, bedenlerin dinlencesi, düşmanlara karşı bir silah ve şeytanın hiç hoşlanmadığı bir şeydir. Ayrıca sahibiyle göklerin sahibi arasında aracıdır, kabrini pürnur eder, hemen yanı başında bir döşek olur, münker nekirin cevabı ve kabrinde kıyamet gününe değin onu şenlendirmek için gelen bir ziyaretçidir. Kıyamet günü gelince namaz, onun üzerinde gölge, başında tac, bedeninde elbise ve önünde yürüyen bir nur, cehennemle arasında bir perde, alemlerin rabbinin huzurunda mü’minlerin hücceti, terazide büyük bir ağırlık, sırat köprüsünden geçiş bileti ve cennetin anahtarı olacaktır, çünkü namazda sübhânallah ve elhamdülillah gibi zikirler olduğu gibi Kur’ân okuma ve dua da vardır. Bütün amellerin en üstünü hiç kuşkusuz vaktinde kılınan namazdır.”
Abdullah b. Ömer’den Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

“Beş vakit namaz dinin direğdir. Allâh imanı namazsız kabul etmez.”

Enes b. Mâlik’ten (r.a.) şöyle nakledilmiştir:

Birisi, “Ey Allâh’ın Rasûlü! Allâh kullanna kaç vakit namaz farz kıldı?” diye sorunca Hz. Peygamber, “Beş vakit” diye cevap verdi. Adam, “Peki, bunların öncesinde veya sonrasında yapılacak bir şey var mı?” diye sordu. Hz. Peygamber, “Allâh kullarına beş vakit namazı farz kıldı. Bunların ne öncesinde, ne de sonrasında hiçbir şey yoktur” buyurdu. Adam Allâh’a yeminler ederek, “Ben bundan ne eksik bir şey yapanın, ne de buna en ufak bir şey eklerim” dedi. Bunun üzerine Allâh Rasûlü (s.a.v.), “Bu adam gerçekten sözüne sadık olursa cennete girmiş demektir” buyurdu.

Tetnîm-i Dârî’den (r.a.) Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

“Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceğ şey namazıdır. Namazlarını eksiksiz bir şekilde kılmışsa eksiksiz yazılır. Tamamını kılmamışsa Allâh meleklerine ‘Bir bakın bakalım, kuluma ait nafile namaz bulacak mısınız?’ buyurur. Böy/ecefarz namazlardan olan eksikleri nafileleriyle tamamlanır. ”
Enes b. Hakîm ed-Dabbî’den şöyle nakledilmiştir:
Ailenin yanına vardığında onlara benim Allâh Rasûlü’nü şöyle buyururken duyduğumu ilet: “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk şey farz ııamazlandır. Eksiksiz kılmışsa ne âlâ! Eksikleri varsa bakılır. Nafileleri varsa farzlarının eksiği onlarla tamamlanır. Sonra diğer amelleri de aynı şekilde değerlendirmeye tabi tutulur.”

Enes b. Mâlik’ten (r.a.) Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

“Kulun hesaba çekileceği ilk şey namazdır. Allâh ‘in bu ümmete farz kıldığı ilk şey de namazdır. ”