Bayram Sabahı Neler Yapmalı?

By | 1 Aralık 2014

bayram-sabahi-neler-yapmaliRamazan bayramı sabahı erken kalkıp bayramın canlılığını hissetmek, diğer günlerden farklı bir gün olduğunu görmek, boy abdesti alarak mümkün mertebe temiz ve yeni elbiseler giymek, pis kokulu yiyeceklerden uzak durmak, ağzı misvaklayıp fırçalamak, güzel kokular sürünmek, saçı-sakalı, tırnakları ve vücudun diğer yerlerindeki kılları sünnete uygun bir şekilde temizleyip düzene koymak, İslâm’ın adabından olan güzel şeylerdir ve müstehaptır. Ayrıca insanların birbirine karşı diğer günlerden daha fazla güleryüzlü davranması, neşeli görünmek, topluca bayram namazına gitmek; namazdan önce varsa hurma, yoksa tatlı bir şey yemek; bunun da bir, üç, beş gibi tekli olmasına dikkat etmek; namaza giderken Allah’ı zikretmek, karşılaşılan müslüman kardeşlerle selamlaşıp bayram sevincini paylaşmak, bu günü daha bir anlamlı kılacak davranışlardır ve Hz. Peygamber’in (sav) sünnetleridir.

Daha fazla müslümanla karşılaşıp sevinci paylaşmak için Bayramı namazına gidilen yoldan gelmeyip başka bir yoldan dönmek sünnettir.

Bayram namazından sonra müslümanların birbirleriyle bayramlaşıp musâfaha yapmaları, kucaklaşmaları İslâm’ın hoş karşıladığı güzel geleneklerdir.

Anne-babalar başta olmak üzere yakın akrabaların birbirini ziyaret edip hal hatır sorması, ihtiyaç içinde olanlara yardımcı olunması gerekir. Bayram gününde mümkün olduğu kadar sadaka vermelidir. Sadakaların dışında, üzerlerine vâcib olan müslümanlar, bayram namazından önce “fitre” adı verilen fıtır sadakalarım verirler. Şâfiî, Mâliki ve Hanbelîlere göre sadaka-i fıtır farz, Hanefi mezhebine göre vâcibdir. (Tecrid-i Sarih, Tercümesi, 367)

Bayramlarda eğlenmek ve hattâ oyunlar oynamakta bir sakınca yoktur. Ancak bu eğlenmenin İslâmî kuralları, haramı, helali, utanma duygusunu, ağırbaşlılığı, israfı ve kâfirlere özenip onlara benzememeyi akıldan çıkarmadan, müslüman şahsiyetine yakışır bir şekilde olmasına dikkat etmek gerekir.