Bayanlar Erkek Doktora Muayene Olabilir Mi ?

By | 19 Mart 2015

Bayanlar Erkek Doktora Muayene Olabilir Mi ?Bayanlar Erkek Doktora Muayene Olabilir Mi ?

Zaruret söz konusu olduğundan ve mecburiyet dev­reye girdiğinde normalde haram ve mahzurlu olan hal­ler mübah ve meşru olur. Mecbur kalınca hayati tehli­keyi atlatacak miktarda murdar eti yemek ve şarap içmek caiz görülmektedir. Tedavi zarureti de bu sınıfa girmektedir. Meselâ, bir erkek normal halde kendisine yabancı bir hanımın el ve yüzü dışında bedenine bakamazken, doktor olarak muayene, teşhis ve tedavi maksadıyla kadının en mahrem yerlerine dahi baka­bilmektedir. O da ancak ihtiyaç olduğu kadar, muayene ve tedavi süresi bitinceye kadardır.

Sorunuza bu çerçevede bakmak mümkündür. Gerek soruda sözü edilen mesele için, gerekse bir başka tedavi maksadıyla kadın doktora gittiği halde orada arzu edi­len çare bulunamazsa uzman bir erkek doktora gitme zarureti zaten kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Ba­zan bu hal bir erkek doktor şeklinde değil de, tıbbî bir kurula bile ihtiyaç göstermektedir. Bu durumda tek doktor teşhisi yeterli olmamakta tıbbî kurul zaruri olarak devreye girmektedir.

Çocuğun olmaması gibi bir tedavi maksadıyla kadın doktordan çare bulamayan hanımın erkek doktora gitmesi bir zaruret olarak değerlendirilebilir ve mu­ayine olmanın mahzurunun olmaması lazımdır.