Babanın Görevi:Şakalaşmak

By | 21 Nisan 2015

babanin-gorevisakalasmak    Ölçüyü kaçırmamak şartıyla şakalaşmaya ve mizaha izin verilmektedir. Hadis kitaplarında bu konuya yer verilmesinin sebebi, Resûlullah (sav)’ın hayatında şakaya rastlanmasındandır.
Sürekli somurtkan olmak, ciddiyet adına hiç tebessüm etmemek, şakalara karşı ilgisiz kalmak insanın fıtratına uymaz. Aile fertlerinin de ölçüyü kaçırmadan karşılıklı olarak şakalaşmaları, gülüşmeleri, eğlenmeleri normaldir.
Resûlullah (sav) bu konuda şöyle buyurmaktadır:
“İnsanoğlunun yaptrğt her eğlence batıldır. Ancak şu üçü müstesnadır: Ok atışı yapması, atını eğitmesi ve ailesiyle oynaşması. Zira bunlar haktır.” (İbn Mâ- ce, Cihad 19; Tirmizî, Cihad 11)
Resûlullah (sav), kocanın, eşiyle oynaşmasını, onunla küfeleşmesini teşvik etmektedir.
Resûlullah (sav)’ın bizzat kendisi hanımlarıyla şakalaşmış, onların şakalaşmalarına da katılmıştır.
Hz. Aişe (ra) anlatıyor:
“Peygamber (sav)’e kendisi için pişirdiğim bulamacı getirdim. Sevde’ye de: “Ye” dedim, o yemedi. Bunun üzerine: “Ya yersin, yahutta yüzüne sürerim” dedim. Yine de yemedi. Bu defa da elimi kabın içine soktum, yüzünü onunla iyice sıvadım. Peygamber (sav) güldü. Sevde’nin elini bulamacın içine sokturdu ve şöyle dedi: “Haydi sen de onun yüzünü iyice sıva!” O da yüzümü sıvadı. Resû- lullah (sav) buna da güldü. O sırada Hz. Ömer uğradı. Resûlullah (sav) onun içeri gireceğini zannederek bize: “Haydi kalkın! Yüzünüzü yıkayın” dedi. O gün bugündür, Hz. Ömer’den çekinirim. Çünkü Resûlullah (sav) onu çok sayardı.”
Resûlullah (sav)’ın âzadlı cariyesi Rezine (ra) anlatıyor: “Şevde gayet güzel bir şekilde süslenerek Aişe ile Hafsa’nın yanma girdi. I lafsa. Aişe’ye: “Resûlullah (sav) şimdi yanımıza girecek, bunu tertemiz, son derece süslü görürken, bizi kaba, giyim kuşamdan yoksun bir halde görecek. Ben bunun süsünü bozacağım” dedi. Sonra şöyle dedi: “Ey Şevde! Tek gözlü (Deccal’i kastederek) çıkmış, biliyor musun?” Şevde çok korktu, titremeye başladı ve sordu: “Nereye saklanayım?” Hafsa: “Herkesin gizlendiği şu hurma dallarından yapılan çadıra girmeli sin” dedi. O da hemen gidip oraya saklandı. Oıası pis, örümcek ağıyla dolu bir yerdi. Birazdan Resûlullah (sav) geldi, onlar gülüyorlardı. Gülmekten konuşamıyorlardı da. Resûlullah (sav) üç defa; “Niçin gülüyorsunuz?” diye sordu. Onlar elleriyle çadırı gösterdiler. Resûlullah (sav) derhal çadıra gitti. Sevde’yi titrerken gördü ve sordu: “Neyin var ey Şevde?” O da: “Ey Allah (cc)’m Resûlü! Tek gözlü çıkmış” dedi. Resûlullah (sav) da: ‘‘Korkma! O henüz çıkmadı, ama bir gün mutlaka çıkacak” dedi. Sonra onun üzerindeki tozu toprağı ve örümcek ağlarını silkeleyerek çıkardı.”
Aile içinde de espriye, şakalaşmalara ihtiyaç vardır. Ailenin saadeti için şakalaşmak gerekmektedir.