Babanın Görevi:İyi Örnek Olmak

By | 21 Nisan 2015

babanin-goreviiyi-ornek-olmak    Ailesinde öncelikle kendisi güzel örnek olmalıdır. İslâm’ın yasaklamış olduğu hiçbir şeye meyletmemek, ailesine her zaman ve her yerde, güzellikte ve iyilikte önderlik yapmalıdır.
Hz. Adem (as)’den beri devam eden hak-batıl mücadelesinde peygamberler ve onlara tabi olanlar daima içinde yaşadıkları toplumların örnek şahsiyetleri olmuşlardır. Resûlullah (sav) da, içinde yaşadığı toplumun en güvenilir, en doğru insanıydı. İslâm’ı tebliğe başladığında, Mekke’nin ileri gelenleri O’na karşı çıkmış ve acımasızca bir mücadele başlatmışlardı. Ancak ilginç olan, İslâm düşmanlarından biri yolculuğa çıkmak istediğinde değerli eşyalarını, baş düşmanları ilan ettikleri Hz. Muhammed’e teslim etmeleriydi. Bu durum Hz. Muhammed (sav)’in dost düşman herkes tarafından son derece güvenilir bulunduğunu göstermektedir.
Aile reisi olan erkek, yemesinden içmesine; oturmasından kalkmasına, kazanmasından harcamasına kadar bütün sosyal ilişkilerinde; namazından orucuna kadar bütün dinî konularda hassas davranmalıdır, insanın kendisinin yapmadığı işleri başkasına yaptırması mümkün değildir.
Söyledikleriyle yaptıkları birbirine uygun olmalıdır. Ailesinde yalan konuşulmasını istemeyen bir baba, öncelikle kendisi yalan konuşmamalıdır. Böyle yaptığı takdirde ailesi üzerinde hiçbir etkisi olamaz.
Ailenin tüm fertlerinin ibadetlerini eksiksiz yapmasını isteyen bir babanın yine bu konuda da örnek olması için, ilk olarak kendisi ibadetlerine dikkat etmelidir.
Günümüzde aile içerisinde dikkat çekici hastalıklardan birisi, televizyon ve radyolardaki ahlâk dışı programların ailecek dinlenmesi ve izlenmesidir. Bu tür programlar özellikle çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Bunun sonucunda da her yönüyle problem olan bir nesil ortaya çıkmaktadır. Çoğu aileler televizyonlardaki bir takım programların zararlı olduğunu bile bile bu hataya düşmektedir.