Babanın Görevi:Hediye Almak

By | 21 Nisan 2015

babanin-gorevihediye-almak     Hediyeleşmek, insanları birbirine yaklaştıran, aralarındaki muhabbeti artıran meziyetlerden birisidir. Karşılıklı hediyeleşmeyi Resûlullah (sav) teşvik etmektedir.
Resûlullah (sav) hediyeleşmeyle ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:
“Hedıyeleşın, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen lnr koyun paçası da olsa hakir görmesin.” (Tirmizî, Velâ ve’l- Hibe 6)
Resûlullah (sav) bıı başka hadis-i şerifte ise şöyle buyurmaktadır:
“Bana bir koyunun inciğe kadar ayağı hediye edilse kabul ederim, böyle bir yemeğe çağııılsam icabet ederim.” (Tirmizî, Ahkâm 10)
Bu hadislerde, maddi değeri olmasa da gelen hediyeyi küçük görmemek gerektiği belirtilmektedir.
Aile reisi, eşine, çocuklarına arasıra hediye almalıdır. Bu şekilde aralarındaki sevgi bağı güçlenir, kuşkular sona erer. Birbirlerine daha çok kenetlenirler.
Hediyelere karşılık vermek Resûlullah (sav)’ın sünnetiııdendir. Bu konuda Hz. Aişe (r.a.) şöyle naklediyor:
“Resûlullah (sav), hediyeyi kabul eder, ona karşılıkta bulunurdu.” (Buharı, Hibe 11)
Hediye, kalplerdeki kirin, pasın, kinin, nefretin silinmesine ve yerini sevgiye, saygıya bırakmasına vesile olur. Aile içindeki hediyeleşme de sevginin artmasına, şüphelerin, buğzun ortadan kalkmasına sebep olur.
Hediyeleşmenin özellikle çocukların eğitilmesi açısından faydası çok büyüktür. Çocuklarda görülen güzel söz ve davranışların karşılığında hediye verilmesi, bu tür güzelliklerin daha iyi uygulanmasını sağlar Ayrıca anne ve babaların; bayramlar, kandiller, Ramazan akşamları, v b. günlerde hediye almaları, çocukların bu gün ve gecelere ilgisini daha da artırır.