Babanın Görevi:Dini Bilgileri Öğretmek

By | 21 Nisan 2015

babanin-gorevidini-bilgileri-ogretmek    Aile reisinin öncelikli görevlerinden biri de, eşine ve çocuklarına dinî bilgileri öğretmektir. İbadetlerin nasıl yapılacağı, maddî ve manevî pisliklerden nasıl temizlenileceğini eşine (bilmiyorsa) ve çocuklarına öğretmek babanın işidir.
Bir âyet-i kerimede şöyle buyurulmaktadır:
“Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et. Senden rızık istemiyoruz; (aksine) biz seni rızıklandırıyoruz. Güzel sonuç, takva iledir.” (Tâ-Hâ, 20/132)
Malik b. Huveyris şöyle anlatıyor:
“Resûlullah’ın yanma gittik. Hepimiz genç ve aynı yaştaydık. Orada yirmi gün kaldık. Resûlullah (sav) çocuklarımızı özlediğimizi tahmin etti ve evde kimleri bıraktığımızı sordu. Ona durumu anlattık. Kendisi çok yumuşak kalpli ve merhametliydi. Bize şöyle dedi:
“Çocuklarınızın yanma dönün, onlara dinlerini öğretin. Benden gördüğünüz gibi namaz kılın. Namaz vakti olunca sizden biri ezan okusun ve en yaşlınız da imam olsun.” (Buharı, Edeb 33)
Resûlullah (sav) erkeklere ilim öğretirken, kadınlara da dinlerini öğrenme fırsatı tanıyordu. Kadınlar öğrenmek istedikleri konulan bizzat Resûlullah (sav)’dan öğrenebiliyordu.
Allah (cc)’m emirlerine duyarlı müslüman aile reisleri, eşine ve çocuklarına namazı dosdoğru kılmayı, orucu gereği gibi tutmayı öğretmelidir. Yine eşinin özel durumlarıyla ilgili konularda (hayız, nifas vb.), onun bilgi alabileceği kitapları temin etmek, erkeğin görevidir.