Babanın Görevi:Aşırı Baskı Yapmamak

By | 21 Nisan 2015

babanin-goreviasiri-baski-yapmamak    Aile reisi olan erkek, ev halkına aşırı baskı yapmak suretiyle, onları kendinden uzaklaşmalarına, sevgilerinin ve saygılarının azalmasına sebebiyet vermemelidir.
Aile reisi, eşine ve çocuklarına yumuşak davranmalıdır. Eve girdiğinde İslâmî usul ve kaideler içinde hareket etmelidir. Onlara sert davranmamalıdır. Aile içindeki sevginin ve saygının yok olmaması için yumuşak huylu olmak gereklidir.
Resûlullah (sav) şöyle buyurmaktadır:
“Bir kimse yumuşak davranmaktan mahrumsa, hayrın tamamından mahrumdur.” (Müslim, Birr 75)
Bir başka hadiste ise Resûlullah (sav) şöyle buyurmaktadır:
“Rıfk (yumuşaklık) bir şeye girdi mi onu süsler. Bir şeyden çıkarıldığında ise onu mutlaka kusurlu kılar.” (Müslim, Birr 78)
Resûlullah (sav)’ın şu tavsiyesini unutmamak gerekir:
“Kadınlara karşı hayırlı davranın. Zira kadın bir eğe kemiğinden yaratılmıştır. Eğe kemiğinin en eğri yeri yukarı kısmıdır. Onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi haline bırakırsan eğri halde kalır. Öyleyse kadınlara karşı iyi davranın.” (Buharı, Nikâh 79; Müslim, Radâ 65)
Erkeğin elinde emanet olan kadına karşı güzel davranmak, yumuşaklıkla muamele etmek görüldüğü gibi Resûlullah (sav)’m sünnetlerindendir.
Yumuşak davranmak adına ipin uçunu da kaçırmamak gerekir. Aksi halde hadis-i şerifte de belirtildiği gibi, eğri kalır. Yani hatalarına devam eder.