Babalar Çocuklarına Yol Gösterici Olmalıdır

By | 31 Mayıs 2015

babalar-cocuklarina-yol-gosterici-olmalidirÇOCUK, BABAYA SAYGI ve hürmetle görevlidir. Çocuk kayıtsız şartsız babaya saygı gösterecek, hürmet edecektir.
Doğrudur…
Fakat işin bir başka boyutu da vardır. Çocuk bu saygıyı nasıl ve kimden öğrenecek. Çocuk davranışları başkasından öğrenir. Ona nasıl davranırsanız size öyle dönüşüm yapar.
Hep çocukların babalara saygısı söz konusu edilir.
Nedense eğitimde, çocuklara saygılı davranan, onların şahsiyetini zedelememiş, onlara saygısız davranışın nasıl olduğunu öğretmemiş babalardan söz edilmez.
Peygamberimizin eğitim modeli farklıydı.
Saygılı çocuklar için, ilk önce çocuklara saygılı davranan bir baba olması gerekir.
İşte peygamberimiz böyle bir babaydı.
Saygısızlığı çocuklarına öğretmedi.
Onları, saygısız davranacak konumda bırakmadı.
Peygamberimiz bu konuyu çok önemserdi. Saygılı çocuk için, saygılı baba gerekir. Çocuğa saygıyı öğretirken en önemli model, bunu ona anlatan kendi davranışlarıdır.
O, bu davranış modelinde olan babaya da dua etmekteydi:
“Çocuğunun kendisine iyi davranmasında ona yardımcı olan babaya Allah rahmetini bol kılsın.”
Hiçbir çocuk saygısızlığı öğrenerek dünyaya gelmemektedir. Böyle bir ruh haleti de yok çocuğun. Burada peygamberimizin, özellikle babaya vurgusu çok önemlidir. Babaya saygısızlığa ahşan, baba ile arası açılan çocuğun, Allah ile de arası açılmakta ve Allah’a da saygısız olmaktadır.

Eğitimdeki bu püf noktayı bilen Peygamberimiz, dikkati annelere değil de babalara çekmektedir. Çünkü çocuk annesi ile problem yaşadığında hemen anne veya çocuk bu konuyu aşabilmektedir; ama baba ile çocuğun yaşadığı problemler genelde kin duygularına varabilmektedir. Özellikle de erkek çocuklarıyla babalar bu problemleri karşılıklı zıtlaşmaya kadar götürebilmektedirler.
Peygamberimizin bu duasına mazhar olabilmek için tüm babalar, çocuklarına yol gösterecek davranışlar içinde olmalıdır.
O çocuklarına Allah’ın Kemal sıfatıyla muhatap olan bir Babaydı (a.s.m.)…