Anne Ve Baba Namına Hacca Gitmek

By | 16 Nisan 2015

anne-ve-baba-namina-hacca-gitmek     İbn Abbas anlatıyor: Bir kadın hacca gitmeyi adamıştı, ama ömrü vefa etmedi, haccını edâ edemeden öldü. Kadının kardeşi Rasûlullah’a (s.a.s.) gelerek ne yapması gerektiğini sordu. Rasûlullah (s.a.s.): “Ölen kardeşinin borcu olsaydı öder miydin?” diye sordu. Adam: “Evet, Allah’ın Rasûlü!” deyince, Allah Rasûlü (s.a.s.): “O halde Allah’a karşı olan borcunu da öde! Çünkü o ödenmeye daha çok lâyıktır” buyurdu.
Yine İbn Abbas (r.a.) anlatıyor: Sinan b. Seleme el-Cühenî’nin karısı, hac- cını yapamadan vefat eden annesinin yerine haccedip edemeyeceğinin Rasûlullah’tan (s.a.s.) sorulmasını istedi. Rasûlullah da: “Evet” dedi ve: “Annenin borcu olsa sen de onu ödemiş olsan borcu düşmüş olmaz mı? O halde annesi adına haccetsin.”
Üzerlerine hac farz olduğu halde, kendileri haccetmedikleri gibi, bedel de göndermeden vefat eden kimselerin ise, kendi yerlerine haccetmek üzere bedel gönderilmesini vasiyet etmeleri gerekir Bıraktıkları mirasın üçte biri, bedel gönderilecek kişinin masrafını karşıladığı halde, mirasçılar bedel göndermezlerse, Allah katında sorumlu olurlar Mirasın üçte biri bedelin masrafını karşılamazsa veya ölenin bu konuda vasiyeti yoksa, mirasçılar bedel göndermekle sorumlu olmazlar. Ancak, vasiyet olmasa veya mirasın üçte biri bedel göndermeye yetmese bile, mirasçılar masrafını kendileri karşılayarak onun adına hacceder veya ettirirlerse, yükümlünün hac borcu ödenmiş olur.