Anne-Babanın Hatalarını Yaymamak

By | 21 Nisan 2015

anne-babanin-hatalarini-yaymamak     İslâm, insanların kusurlarının araştırılmasına, onların ifşa edilmesine şiddetle karşı çıkmaktadır. Hele bu kişinin bizzat ana babasının hatalarını ortaya koyması daha da kötü bir durumdur. Resûlullah (sav) bu tür fiillerde bulunanlar hakkında bakın ne diyor:
“Bir gün Resûlullah (sav) minbere çıkıp yüksek sesle nida etti: “Ey diliyle müslüman olup da kalbine iman nüfuz etmemiş olan (münafık)lar! Müslüman- lara eza vermeyin, onları kınamayın, kusurlarını araştırmayın. Zira kim, müslüman kardeşinin kusurlarını araştırırsa, Allah (cc)’da onun kusurlarını araştırır. Allah (cc) kimin kusurlarını araştırırsa, onu evinin içinde bile rüsvay eder.” (Tir- mizî, Birr 85)
Allah Teala (cc) da şöyle buyurmaktadır:
“Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını araştırmayın. Biriniz, diğerini arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin eti yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah (cc)’tan korkun. Şüphesiz Allah (cc), tevbeyi çok kabul edendir.” (Hucurat, 49/12)
Günümüzde pek çok insan, ana-babasma kızdığında yaptığı ilk iş, gizli kalmış, hiç kimsenin bilmediği bir takım hatalarını ortaya dökmek olmaktadır. Bu tür bir davranış müslümanım diyen hiç kimseye yakışmamaktadır. Bu sebeple her müslüman, ana-babasma gereken saygı ve hürmeti göstermeli ve onları zor durumda bırakmamalıdır.