Anne-Babanın Görevi:Ev Kurmada Yardım Etmek

By | 21 Nisan 2015

anne-babanin-goreviev-kurmada-yardim-etmek     Anne ve babaların çocuklarını evlendirirken yapmaları gereken bir diğer bir görevleri ise, onların ihtiyaç duydukları şeyleri teminde yardım etmektir. Çeyiz için abartılı bir hazırlık yapmamalıdır. İsraftan kaçınılmalıdır. Bu tür hazırlıklarda amaç, ihtiyaçtan çok gösteriş için olmaktadır. Dinimizin kabul etmediği bu israftan kaçınma konusunda dikkatli olmalıdırlar. Hazırlanan eşyaların büyük çoğunluğu, ömür boyunca hiç kullanılmamaktadır. Günün şartlarına göre moda olan bu eşyalar, zaman geçtikçe modası geçmekte veya yok olup gitmektedirler.
Allah (cc) bu konuda şöyle buyurmaktadır:
“Bir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de (malını) saçıp savurma. Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.” (Isra, 17/26-27)
Bir başka âyet-i kerimede ise şöyle buyurulmaktadır:
“Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah (cc) israf edenleri sevmez.” (Araf, 7/31)
Bu konuda Peygamber (sav)’den şunu görelim:
Peygamber (sav), kızı Fatıma (r.anh)’nm düğününde, Hz. Ebu Bekir (ra)’i çağırarak şöyle demiştir:
“Ey Ebu Bekir! Şu parayı al, çarşıya giderek Fatıma’ya gerekli olan çeyiz eşyasını satın al. Sana yardımcı olması için Selman el-Farisî ile Bilal-i Habeşî’yi de beraberinde götür.” Çarşıdan alman çeyiz eşyası şunlardı: 3 adet minder, 1 adet seccade, 1 adet içi hurma lifiyle dolu yastık, 2 adet el değirmeni, 1 adet su tulumu, 1 adet su teslisi, 1 adet su bardağı, 1 adet elek, 1 adet havlu, 1 adet koç postu, 1 adet alaca kilim, 1 adet divan, 2 adet Yemen yapımı alacalı kilim, 1 adet kadife yorgan.
Hz. Fatıma, ömrü boyunca bu eşyaları kullanmıştır. Görüldüğü gibi gereksiz hiçbir eşya alınmamıştır. Günümüzde ise müslümanlar, israf demeden her türlü eşyayı çeyizine koymakta ve bununla çevresindekilere gösteriş yapmaktadır.