Altın ve Gümüş Kaplardan Yemenin Yasaklanması

By | 30 Ağustos 2014

altın-gumus-yemekMücahid’den, dedi ki: “Bana Abdurrahman b. Ebi Leyla’nın tahdis ettiğine göre onlar Huzeyfe’nin yanında idiler. Huzeyfe kendisine su getirilmesini istedi. Bir Mecusi ona su getirdi. Mecusi bardağı Huzeyfe’nin eline verince onu fırlatarak: Eğer ona böyle yapmamasını bir ya da iki defa söylememiş olsaydım… Sanki: …böyle yapmazdım, demek istiyordu. Ama ben Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem-’i şöyle buyururken dinledim: İnce ipek de, kalın ipek de giymeyiniz, altın ve gümüş kaplardan içmeyiniz. Bunlardan yapılmış tabaklarda da yemek yemeyiniz. Çünkü bunlar bu dünyada onların (kâfirlerindir), âhirette de bizimdir.”

Açıklama:

“Gümüş parçaları takılmış kaplarda yemek yemek.” Yani içinde (bu şekilde) gümüş parçaların bulunduğu kaplarda yemek yemek. Buhari, kaplar arasında sadece bunu söz konusu etmekle yetinmiştir. Gümüş ve altın kaplar dışındaki bütün kaplarla yemek yemek mubahtır. Fakat ister takma, ister karıştırma, isterse de kaplama suretiyle kısmen altın ve gümüş bulunan kaplar hakkında görüş ayrılığı vardır.

Buhari’nin bu başlıkta söz konusu ettiği Huzeyfe yoluyla gelen bu hadiste, altın ve gümüş kaplarda yalnızca içmenin yasaklandığı görülmektedir. Yemek de hüküm itibariyle içmeğe katılmak suretiyle, bu kaplarda yemek yemenin de yasaklandığı hükmü çıkartılır. Böyle bir istinbat Huzeyfe hadisine nispetle böyledir ama Müslim’de yer alan Ümmü Seleme yoluyla gelen hadiste ileride Eşribe (içecekler) bölümünde dikkat çekileceği üzere yemek yemek de söz konusu edilmiştir. Dolayısıyla bu kaplarda yemek yemek de nas ile yasaklanmış olmaktadır.