Allah İçin Hicretin Önemi ?

By | 2 Nisan 2015

Allah İçin Hicretin Önemi ?Allah İçin Hicretin Önemi ?

“iman edenler ve hicret edip Allah yolunda cihad edenler var ya, işte bunlar, Allah’ın rahmetini umabi­lirler. Allah gafur ve rahimdir. ”

Allah, hicret edenlerin, memleketlerinden çıka­rılanların, kendi yolunda ezâya uğratılanların, sava­şan ve öldürülenlerin günahlarını elbette örtecektir.

Müslüman bir toplumun bir beldede hayatta kalma ve İslâmî olarak gelişme mücadelesinde son alterna­tif hicrettir. Belli bir ortamda İslâm’ın gelişmesi ya da hayatta kalması ihtimali ortadan kalktığında ve bu yolda gösterilecek çabaların sonuçsuz kalacağı anlaşıl­dığında, bir kişi ya da grup o ortamı terk etmeye ka­rar verebilir. Bir kişi, şayet düzenli olarak teşekkül et­miş bir topluluğun üyesiyse ve topluluk hicret etmeye karar vermişse, o kişinin de toplulukla birlikte hicret etmesi gerekir. Kendi elinde olmayan şartlar dolayı­sıyla bunu yapamaması ayrı bir konudur. Böylece hicret, bir iman imtihanı haline gelir.

Kuranın hicretle kastettiği göç, sadece bedensel ol­mayıp, kalbi Allah dışındaki şeylerden ayırıp Allah’a yönelmek anlamında da kullanılmaktadır. Kuran buna Allah’a hicret veya Allah yolunda hicret demektedir.

Dedi ki: “Ben Rabbime hicret edeceğim. Şüphe yok ki O çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.”