Abdest İle Alakalı Kadınlara Mahsus Bazı Meseleler-2

By | 7 Temmuz 2015

abdest-ile-alakali-kadinlara-mahsus-bazi-meseleler-2   Abdest uzuvlarına yapışan kına boya hamur vs. ile abdest almanın hükmü:
Peygamber Efendimiz (sav)’e bu konu ile alakalı bir soru yöneltilmiştir. O da cevap olarak şöyle demiştir:
“Bu gibi hallerden, kolaylıkla kaçınmaya güçleri yetinmediği zaman, bunların hepsinin de abdesti caiz olur. Bunlar durum itibariyle birbirlerine eşittirler. Fetva da bu gibilerin -köylü, şehirli ayırmaksızın- abdestlerin caiz olduğu üzerinedir.”
Tırnakları hamur olan ekmekçi de aynı durumdadır. Boya toplanır ve kurursa gusle mani olur . Bir kimsenin elindeki hamur kurursa hamur azsa abdest caiz oluri.
Abdest uzuvlarında oje, balık derisi, ekmek kurusu gibi temizlenmesi mümkün olan, kaçınılması mümkün olan şeyler varsa ve bunların üzerine abdest alındıysa ve altına su geçmediyse abdest caiz olmaz .
Eğer abdest uzuvlarını yağladıysa ve ardından abdest aldıysa, su yağın altından geçip uzva ulaştıysa abdest caiz olur. Yağdan kasıt: zeytinyağı, şırlan gibi yağlardır. Donmuş tereyağı veya iç yağı gibi yağlar değildir.
Uzun tırnakla abdest almak:
Tırnak parmak ucunu örtecek kadar uzunsa onun altına suyu ulaştırmak vaciptir. Eğer kısa ise değildir.
Eğer tırnaklar parmak uçlarından dışarı çıkacak şekilde uzamışsa fazlalıkları yıkamak vacip olur1′.
Eğer tırnakların altında hamur v.s. varsa suyun hamurun altına ulaşması şarttır .
Abdest alırken parmaktaki yüzük:
Parmaklarda yüzük varsa, yüzük bol ise yüzüğü oynatmak sünnet, dar ise farz olur”. Yüzüğün altına suyun mutlaka geçmesi gerekir.
Perukla abdestte olmaz. Çünkü yapılan mesh başa yapılmış sayılmaz.