Monthly Archives: Mayıs 2015

İman Ne Demektir?

İmanın sözlük manası: “Mutlak tasdik ve kabul” demektir. Tasdîk, tereddütsüz inanmak ve kesin kabul etmektir. îmânın sözlük ma’nâsmda; “Kötü âkibetten (gelecekten) emîn olma, kendisini güvende hissetme, emniyet ve güven içinde olduğuna kuşkusuz inanma anlamı” vardır. îmân kelimesi; “emn: elif,mim,nun” kökünden alınmıştır. “emn”, emîn olma, güvende olma anlamında; korkunun zıddı ve karşıtı bir kelimedir. îmânın sözlük… Read More »

Peygamberim Uludur (Şiir)

Peygamberim uludur, Abdullah’ın oğludur Güzel adı; Muhammed yolu; Allâh yoludur. Annesi Âmine, Nûr yağdı cân evine; Gördü tatlı rüyalar, İmrendi gök, zemine. Hak, dindirir her yası, dedesiyle amcası, Hemen kanat gerdiler, büyüdü gül goncası Kırk yaşma değince, Peygamberlik verildi, Allâh birdir! deyince, putlar yere serildi! Herkes kördü, sağırdı, Gelin! diye bağırdı Hakkın doğru yoluna, insanları… Read More »

Peygamber Efendimiz Çocuklarını Mehdi İle Teselli Ederdi

PEYGAMBERİMİZİN SON GÜNLERİYDİ. Hastaydı… Babasının hastalığı ağırlaştıkça, dünyada kalan tek yavrusu Hz. Fatıma’nm, üzüntüsü ve gözyaşları da artıyordu. Endişeleniyordu… Korkuyordu Fatıma. Babasızlık korku olarak düşmüştü yüreğine. Fatıma, babasının başucunda yüksek sesle ağlıyordu. Resulullah (s.a.v.) ona doğru bakarak sordu: “Ey habibem (dostum) Fatıma, niçin ağlıyorsun?” Fatıma: “Senden sonra helak olmaktan korkuyorum” dedi. Bunun üzerine, Peygamberimiz (s.a.v.)… Read More »

Peygamber Efendimiz Kardeşler Arasında Birliği Sağlardı

PEYGAMBERİMİZ KARDEŞLER arasında birlikteliği sağlayan bir babaydı. Ailede en önemli unsur birlik beraberlik içerisindeki muhabbettir. Peygamberimiz bu birlik, beraberlik ve muhabbeti çocukları arasında en güzel şekilde oluşturmuştu. Kardeşler arasında birlik ve beraberliğin önemli şartlarından biri ve belki de en önemlisi ana babalarının bir olmasıdır. Peygamberimizin tüm çocukları -Hz. Mariye’den doğan İbrahim hariç- Hz. Hatice’den doğmuştu.… Read More »

Babalar Çocuklarına Yol Gösterici Olmalıdır

ÇOCUK, BABAYA SAYGI ve hürmetle görevlidir. Çocuk kayıtsız şartsız babaya saygı gösterecek, hürmet edecektir. Doğrudur… Fakat işin bir başka boyutu da vardır. Çocuk bu saygıyı nasıl ve kimden öğrenecek. Çocuk davranışları başkasından öğrenir. Ona nasıl davranırsanız size öyle dönüşüm yapar. Hep çocukların babalara saygısı söz konusu edilir. Nedense eğitimde, çocuklara saygılı davranan, onların şahsiyetini zedelememiş,… Read More »

Allah Yardım Eder

GECEYDİ… Yorgunluk gecenin kollarına bırakılıyordu. Hz. Ali ile Fatıma, yatmak üzereydiler. Allah Resulü, ansızın evlerine geldi. Kalkmak için hareket ettiler. Peygamberimiz ayakları ile bastırarak onlara izin vermedi. İkisinin arasına girdi. Peygamberimizin ayağı Hz. Ali’nin karnına değiyordu. Peygamberimiz Fatıma’ya sordu: “İhtiyacın nedir?” Yeni savaş esirleri gelmişti. Hz. Fatıma, gündüz babasının evine gitmişti. Durumunu Hz. Aişe’ye anlatarak… Read More »

Dört Mezhebe Göre İstiska Namazı – 2

-Yağmur için kılınan namazın hutbesinde ikinci hutbede hem cemaat, hem de imam için rida (ceket veya aba gibi giysi) nın ters giyilmesi müstehaptır. Bu Ebu Hanife dışındaki imamlara göredir. Ebu Hanife’ye göre bu müstehap değildir. Ebu Yusuf a göre giysiyi tersine çevirme işi cemaat hakkında değil, imam hakkında meşrudur. – Yağmur için (yapılan dua veya… Read More »

Peygamber Efendimiz Çocuklarına Ümit Verirdi

HER ŞEYDEN ÖNCE çocuklarını tercih ederdi. Öncelik sırası onlardaydı. Bir sefere gitse, önce onları özlerdi. Önce onlara hasret duyardı. Bir seferden dönecek olsa, önce onların kokusunu almak isterdi. İlk hasret soluklarını onlarla gidermek isterdi. İlk kucakladığı yavruları olurdu. İlk ziyaret yeri, onların evi olurdu. Seferden dönünce mescitte kıldığı namazdan sonra Fatıma’sına giderdi. O gelsin demezdi…… Read More »

Dört Mezhebe Göre Küsuf Namazı – 3

– Ay tutulmasında cemaatle namaz kılmak mekruh mudur? Hanefî ve Malikî’de cemaatle sünnet değildir, namaz yalnız kılınır. Şafiî ve Hanbelî’de sünnet olan güneş tutulmasında olduğu gibi cemaatle kılmaktır. Kıraat (okuma) da sesli olur. – Güneş tutulmasında cemaatle namaz kılındığı gibi tek olarak da namaz kılınır. Bunda ittifak vardır. Sevrî ve Muhammed b. Hasen’e göre imam namaz… Read More »

Peygamber Efendimiz,Çocuklarına Sabretmeyi Öğretirdi

TOMURCUĞUNUN TOMURCUĞUYDU. Fatıma’sının üçüncü çocuğuydu Muhsin. Küçük çocuk, hastalığın kollarına düşmüş çaresizce yatıyordu. Sararıp solmuş, gözleri canlılığını kaybetmişti. Sevgili anne, yavrusunun baş uçunda umut arayışlarındaydı. Duyguları gözyaşlarıyla yol buluyordu dışarıya… Dualarla el uzattı Rabbine. Dualarını gözyaşlarını katık yaparak sundu Rabbine… Dayanağı, teselli kaynağı babasına haber ulaştırdı. Gelmesini istedi. Peygamberimiz yavrusu için, yavrusunu teselli etmeye yanında… Read More »